flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Українці виступили на Frankfurt Investment Arbitration Moot Court 2017

15 березня 2017, 11:48

счетчик посещений

10 березня 2017 року у Німеччині завершився десятий конкурс з міжнародного інвестиційного арбітражу Frankfurt Investment Arbitration Moot Court 2017. Україну на конкурсі представляла команда студентів юридичного факультету КНУ ім. Тараса Шевченка. Професійну допомогу під час підготовки, а також фінансову підтримку надало АО «Спенсер і Кауфманн».

Конкурс з міжнародного інвестиційного арбітражу у Франкфурті-на-Майні є одним з найстарших та найбільш престижних у сфері інвестиційного арбітражу. Головний акцент у змаганні ставиться на вміння студентів усно презентувати їхні аргументи та позицію перед арбітражним Трибуналом.  Головна особливість змагання в тому, що воно поєднує право інвестиційного захисту з історією міжнародного права та торгівлі: кожного року справа базується на реальних історичних подіях античних та середньовічних часів.

«Цьогорічна справа стосувалась Клеопатри Селени ІІ та інвестиційного захисту її майна, успадкованого від матері, славнозвісної Клеопатри VII, - розповів юрист АО «Спенсер і Кауфманн» Юрій Рибак, який був головним тренером команди.  Він згадав, що справа була схожа та пов’язана з найпершою справою конкурсу 2008 року, яка розпочала традицію змагань.

Команду від України цього року представляли студенти КНУ Андрій Фалендиш, Дарина Михайленко, Юлія Холодова та Ангеліна Ліхачевська.

Конкурс складався з основного етапу змагання, який проходив  6-10 березня у Франкфурті, та підготовчих етапів, які відбувалися у лютому у Москві, Стокгольмі, Парижі та Вашингтоні. Українська команда відвідала підготовчий раунд у Стокгольмі, де мала змогу отримати перші практичні навички презентації своєї правової позиції перед арбітрами.

«Під час змагань команда гідно презентувала свій університет та країну, показала високий рівень підготовки, знання фактичних обставин справи та загальних знань інвестиційного арбітражу та міжнародного права, - зазначив керуючий партнер АО «Спенсер і Кауфманн» Валентин Загарія.  – Студенти КНУ поступилися місцем більш досвідченим командам інших університетів  в останніх раундах. Варто зауважити, що опонентами нашої команди були студенти з різних куточків світу, включаючи студентів університету Джорджа Вашингтона (США) та університету Сакле (Франція)».

«Цьогорічний виступ України справив приємне враження на арбітрів та студентську спільноту конкурсу та заклав надійний фундамент для створення позитивної традиції участі українських команд у змаганні з міжнародного інвестиційного арбітражу у Франкфурті-на-Майні,- зауважив Ю.Рибак. - Сподіваюсь, що інтерес українських студентів та університетів до даного міжнародного змагання підвищиться, і наступного року свої команди для участі у конкурсі відправить не лише Київський національний університет, а й інші виші».

Головне завдання Frankfurt Investment Arbitration Moot Court  – розширення кругозору студентів у сфері інвестиційного арбітражу та заохочення якомога більше молодих правників розвивати практику інвестиційного арбітражу в їхніх країнах. Також це чудова студентська можливість для нетворкінгу, отримання практичних навичок та досвіду спілкування зі старшими колегами, оскільки після раундів проводяться неформальні зустрічі з арбітрами та студентами-учасниками з усіх куточків світу.

Основний зміст змагань становить юрисдикційна стадія провадження, тобто доведення/спростування існування юрисдикції Трибуналу стосовно даного інвестиційного спору. Для цього студенти аналізують основні інвестиційні поняття, конструкції та механізми їх реалізації: визначення понять інвестиції та інвестора, юрисдикції у просторі, часі та за колом осіб, використання парасолькової клаузули, дискваліфікації арбітрів тощо.

 

За матеріалами газети "Закон і Бізнес"