flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддів, які вирішили стати адвокатами, можуть звільнити від стажування

19 травня 2017, 13:59

счетчик посещений

Суддів, прокурорів, слідчих, детективів НАБУ, які вирішили змінити сферу професійного життя і набути статус адвоката пропонується звільнити від проходження стажування. Однак тільки за умови стажу не менше 5 років.

Про це ідеться у проекті закону «Про внесення змін до статті 10 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (щодо забезпечення рівного доступу на здобуття професії)» № 6451, передає «Закон і Бізнес».

Законопроектом пропонується звільнити від проходження стажування не лише осіб, які мають стаж роботи помічника адвоката не менше одного року за останні два роки а й осіб, які мають стаж роботи на посадах судді, прокурора, слідчого, детектива Національного антикорупційного бюро України не менше 5 років.

Автор документу вважає, що норма щодо умови проходження стажування має дискримінаційний характер, зокрема, щодо осіб, які працювали або працюють на вказаних посадах та вирішили змінити сферу професійного життя і набути статус адвоката.

«Із норми щодо умов стажування випливає парадоксальна ситуація, за якої особа, яка пропрацювала на посаді помічника адвоката лише 1 рік визнається більш професійно компетентнішою у сфері права ніж суддя чи прокурор із 10 чи 15 річним стажем», — говориться у пояснювальній записці до проекту.

Тож на думку ініціатора, усунення дискримінаційної складової сприятиме посиленню конкуренції серед адвокатів, і як наслідок, призведе до «підвищення бюджетних надходжень та загально правового рівня адвокатського співтовариства».