flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Від 1 жовтня жінки в Україні мають ставати на військовий облік

27 вересня 2023, 08:55

Від 1 жовтня жінки в Україні мають ставати на військовий облік

Військовий облік для жінок в Україні наразі є добровільним. Однак уже від 1 жовтня 2023 року жінки, які здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, будуть зобов'язані реєструватися в Територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

Згідно з новим порядком військового обліку, жінки з іншими спеціальностями, спорідненими з військовою, можуть стати на облік за власним бажанням.  

Взяттю на військовий облік підлягають придатні за станом здоров'я жінки віком від 18-60 років, які здобули медичну або фармацевтичну спеціальність.

Всі інші придатні за станом здоров'я жінки віком від 18 до 60 років, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з військово-обліковою спеціальністю, підлягають взяттю на військовий облік за їхнім бажанням.

Перелік таких професій затверджений Наказом Міністерства оборони України від 11.10.2021 № 313. Це жінки юристки, психологині, ветеринарки, бухгалтерки, програмістки, менеджерки, працівниці банківської системи, секретарки, фотографині тощо.

Процедура реєстрації на військовий облік здійснюється в ТЦК.

Необхідні документи:

  • заява про взяття на облік;
  • паспорт або ID-картка;
  • ідентифікаційний номер;
  • документ про здобуття спеціальності/професії;
  • довідка з роботи із зазначенням спеціальності, за якою жінка працює;
  • свідоцтво про народження дітей/документ про опіку;
  • свідоцтво про шлюб;
  • фотокартки 3х4.

Коли жінка приходить до ТЦК стати на військовий облік, на неї заводять особову справу.

Далі її мають спрямувати на медкомісію, яка зробить висновок про придатність/непридатність до військової служби. Медкомісія у військовозобов’язаних жінок має проходити так само, як і в чоловіків: повинні оглянути хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, офтальмолог, оториноларинголог, стоматолог, дерматолог. Єдина відмінність – жінки мають пройти ще огляд у гінеколога.

Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. Такі жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками.

Законом встановлено, що винятком є вагітні жінки та ті, що перебувають у декретній відпустці. За статтею 73 розкладу хвороб згідно з Положенням про ВЛК, вагітні жінки визнаються непридатними до військової служби, незалежно від терміну й перебігу вагітності.

Згідно з п. 51 Постанови КМУ № 1487, жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку в ТЦК та СП, не отримували військово-обліковий документ, можуть працевлаштовуватися як невійськовозобов’язані до кінця 2026 року.

Роботодавці, які прийняли на роботу жінок, що здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю і не перебувають на військовому обліку, мають сповістити про прийняття на роботу жінки відповідну ТЦК та СП.

Непрацевлаштовані жінки прибувають самостійно до відповідного ТЦК та СП з метою взяття їх на військовий облік.

Обмеження права на перетин кордону наразі стосуються військовозобов’язаних чоловіків віком від 18 до 60 років. Жодних змін стосовно обмеження у праві виїзду жінок, які перебувають на військовому обліку, наразі немає.