flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Адвокати розповіли про практику захисту медиків

14 червня 2017, 10:22

счетчик посещений

Експерти та адвокати обговорили медико-правові аспекти захисту лікарів в Україні. Зокрема, палкі дебати викликав тимчасовий доступ до документів, що містять лікарську таємницю у кримінальному провадженні.

Як повідомили виданню «Закон і Бізнес», про це йшлося під час семінару «Захист прав медичних працівників: практичні рекомендації і стратегічні пропозиції», організатором  якого стала консалтингова компанія «ЮРКРАФТ МЕДИЦИНА» за підтримки комітету з медичного і фармацевтичного права Асоціації адвокатів України

Окрім основної теми, програма заходу була доповнена питаннями, як діяльність медичних працівників в умовах реформування охорони здоров’я.

Президент ААУ Олег Рачук у першій панельній дискусії висвітлив питання особливостей надання правничої допомоги медичними працівникам, розкрив медико-правові аспекти їх захисту, проаналізував реформування інституту адвокатури та перспективи впровадження лікарського самоврядування в України. 

Також актуальним та досі неврегульованим виявилось питання стосовно розмежування понять «лікарської» та «медичної» таємниці. Про це у своїй доповіді розповіла Ганна Резнікова, старший юрист OLEH RACHUK LAW FIRM.

Під час доповіді стало зрозуміло, що більшість науковців схиляються до того, що терміни «лікарська» і «медична» таємниця є умовними і частіше використовуються як синоніми, адже чіткого законодавчого розмежування цих понять досі не має.

Деякі вчені пропонують розмежовувати лікарську таємницю залежно від змісту інформації на: відомості медичного характеру (про стан здоров'я) та не медичного характеру (про інтимне й сімейне життя).

Особливо дискусійною темою для учасників стало розширення функції судового контролю у кримінальному провадженні, тобто повноваження слідчого судді, який надає дозвіл на забезпечення тимчасового доступу до речей та документів.