flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Експерти обговорили проблеми адаптації законодавства України до актів ЄС

09 червня 2017, 16:49

счетчик посещений

6 червня 2017 року на юридичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбувся Міжнародний науково-практичний круглий стіл «ТЕОРІЯ ТА ПРАКТИКА АДАПТАЦІЇ ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ ДО ЗАКОНОДАВСТВА ЄС».

Організаторами круглого столу виступили наукові співробітники Центру вивчення проблем адаптації законодавства України до законодавства ЄС юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка під керівництвом доктора юридичних наук, професора Мельника Романа Сергійовича, Центр німецького права, Асоціація українських правників, Національна асоціація адвокатів України, Вища школа адвокатури, Спілка адвокатів України, Асоціація випускників юридичного факультету, Eurasian Social Science Association, Видавничий Дім «Ін Юре».

У роботі круглого столу взяли участь понад 70 учасників, які є представниками наукової спільноти вищих навчальних закладів України, Польщі, Бельгії, Вірменії, вищих органів виконавчої влади, практики, адвокати, судді та аспіранти з різних міст України.

До учасників круглого столу з вітальним словом звернулися декан юридичного факультету, доктор юридичних наук, професор Гриценко  Іван Сергійович, заступник декана юридичного факультету, доктор юридичних наук, професор Отраднова Олеся Олександрівна, директор Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів України Стефанішина Ольга Віталіїївна, голова Асоціації українських правників, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України, академік Національної академії правових наук України Костицький Василь Васильовичу, заступник Міністра культури України, кандидат юридичних наук, доцент Мазур Тамара Вікторівна, Головний експерт з правових апроксимацій та перекладу проекту «Support for the Implementation of EU-Ukraine Association Agreement» Цезар Херма (Польша), президент Євразійської асоціації суспільних наук Арутюнян Роберт Оганесович (Вірменія).

Учасники круглого столу активно приймали участь у науковій дискусії, обговорили понад 25 доповідей та наголосили, що цей актуальний та корисний захід є вимогою сьогодення і першим етапом у спільному вирішенні науковцями та практиками проблем адаптації законодавства України до європейських стандартів.

Основними напрямки роботи круглого столу були:

 Acquis communautaire як нормативний орієнтир в контексті адаптації законодавства України:

правозастосовний аспект;

- теоретико-правові засади зближення вітчизняного законодавства з актами acquis communautaire у пріоритетних сферах;

 проблеми юридичної термінології та перекладу актів acquis communautaire у пріоритетних сферах;

 проблеми імплементації положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС;

 європейське законодавство у правозастосовчій практиці.

Всі учасники пройшли реєстрацію,отримали програми Міжнародного науково-практичного круглого столу та сертифікати про участь.

Під час завершення круглого столу учасниками було обговорено та прийнято Резолюцію, яка направлена до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України із пропозиціями та проханням забезпечити системність у законотворчій діяльності щодо адаптації законодавства України до законодавства ЄС.

Оргкомітет Круглого столу висловлює щиру подяку всім учасникам за цікавість та безпосередню участь у круглому столі, а організаційному комітету та колегам за забезпечення високого рівня організації та проведення заходу.

Лише спільною роботою можливо наблизити вітчизняне законодавство з актами acquis communautaire у пріоритетних сферах та вирішити проблеми імплементації положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС!

 

За матеріалами газети "Закон і Бізнес"