flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У ВР запропонували формалізувати прецедент

26 травня 2017, 11:29

счетчик посещений

Правила застосування судового прецеденту можуть формалізувати. А також дозволити використання процедури summary judgment: відмова від задоволення позову в завідомо програшній справі.

Про це йдеться в проекті закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо процесуального забезпечення судової реформи)» (№6448).

Так, застосування правової позиції Великої палати Верховного Суду буде обов’язковим для судів всіх рівнів при розгляді справ із аналогічними обставинами, а також при застосуванні норми, висновок про значення яких надала Велика палата ВС.

Рішення касаційного суду відповідної спеціалізації матиме прецедентне значення для всіх судів цієї спеціалізації, а для інших спеціалізацій - лише за умови, що воно не суперечить рішенню «свого» касаційного суду.

Також пропонується запровадити процедуру summary judgment: суд повинен відмовити в задоволенні позову, якщо встановить, що, навіть за доведеності обставин та фактів, на які посилається позивач, справа є програшною з огляду на нормами матеріального права.

Крім того, запропоновано змінити процедуру касаційного оскарження. Зокрема, більшість справ будуть розглядатись у письмовому провадження.

 

За матеріалами газети "Закон і Бізнес"