flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Земля багатоквартирного будинку – можливість приватизації та користування

16 січня 2021, 15:04

В наш час все більше виникає питань щодо можливості приватизації земельної ділянки прибудинкової території багатоквартирних будинків.

Враховуючи  зацікавленість даним питанням,  роз’яснюємо наступне, багатоквартирний будинок це житловий будинок, в якому розташовано три чи більше квартири. У багатоквартирному будинку можуть також бути розташовані нежитлові приміщення, які є самостійними об’єктами нерухомого майна

 З 1 липня 2015 року набув чинності Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 1 названого Закону, прибудинкова територія — територія навколо багатоквартирного будинку, визначена на підставі відповідної містобудівної та землевпорядної документації, у межах земельної ділянки, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди, що необхідна для обслуговування багатоквартирного будинку та задоволення житлових, соціальних і побутових потреб власників (співвласників та наймачів (орендарів) квартир, а також нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку. До них можна віднести не тільки земельну ділянку на якій розташовано сам будинок, а й тротуари та проїзди, ігрові майданчики, озеленені території, майданчики для тимчасового зберігання автомобілів тощо.

Розміри і конфігурація земельної ділянки, на якій розміщений багатоквартирний будинок, визначаються на підставі відповідної землевпорядної документації. До земельної ділянки багатоквартирного будинку належать:

  • земля, на якій розміщено житловий будинок;
  • земля, на якій знаходяться будівлі і споруди, що стосуються такого будинку;
  • прибудинкова територія.

Земельний кодекс України, а саме  статтею  42  зазначається, що у разі приватизації квартир у такому будинку земельна ділянка, як така, що входить до житлового комплексу, може передаватися безоплатно у власність або надаватись у користування лише об'єднанню співвласників будинку у встановленому порядку, отже земельна  ділянка належить співвласникам на праві спільної сумісної власності. Така ділянка разом із загальним майном і допоміжними приміщеннями є майном співвласників, які визначають порядок його використання.

Нормами земельного законодавства не передбачено можливості передачі у власність чи користування окремим співвласникам багатоквартирних будинків земельної ділянки у власність чи користування окремим співвласникам, на якій розташований багатоквартирний жилий будинок, або її частини.

До особи, яка набула право власності на квартиру у багатоквартирному будинку, право користування на земельну ділянку не переходить.

Верховний Суд у складі колегії суддів, розглядаючи справу щодо відведення земельної ділянки під багатоквартирним будинком одному із власників квартири, зазначив:

в разі приватизації громадянами квартир у багатоквартирному будинку земельна ділянка як така, що входить до житлового комплексу, може передаватися безоплатно у власність або надаватись у користування лише об'єднанню співвласників будинку, створеному відповідно до Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Отже, підсумуємо вищевикладене,  для того, щоб отримати у власність земельну ділянку  необхідно провести загальні збори співвласників багатоквартирного будинку та прийняти відповідне рішення, яке оформити протоколом, у якому також зазначити відповідальну за цю процедуру особу, як правило, це голова правління ОСББ, а порядок використання земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території, визначається співвласниками.

  • Безкоштовно отримати юридичну допомогу із земельних питань можливо у Кодимському бюро правової допомоги за адресою: м. Кодима, вул. Соборна, 88. Тел.: 0(4867) 2-15-12

 

  • Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.

#Кодимське_бюро_правової_допомоги #Безоплатна_правова_допомога_ #БПД