flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

КАС ВС дійшов до висновку, що поліцейські не в усіх випадках можуть вимагати реєстраційний документ

20 вересня 2019, 08:04

КАС ВС дійшов до висновку, що поліцейські не в усіх випадках можуть вимагати реєстраційний документ на транспортний засіб і визначив, що така вимога є обов’язковою для водія лише за умови скоєння ним порушень Правил дорожнього руху.

Такий висновок було сформульовано КАС ВС в результаті дослідження матеріалів справи №686/11314/17 https://u.to/ieZXFg за позовом про скасування постанови про адміністративне правопорушення.

Цікаво, що в цій справі КАС ВС визначив недостатнім усного повідомлення поліцейським водія про скоєння ним правопорушення, як належної умови для перевірки реєстраційного документу на транспортний засіб. У зв’язку з чим визнав неправомірним складення постанови про порушення водієм ч. 1 ст. 126 КУпАП, щодо непред’явлення ним зазначеного документа.

❗️❗️ Зверніть увагу! Відповідно, постанова про порушення ч. 1 ст. 126 КУпАП, щодо перевірки реєстраційного документу на транспортний засіб, може бути складена тільки у випадку попереднього порушення ПДР, яке має бути належно задокументоване відповідною постановою.

Отже, ВС підтримав позицію водія як первісного позивача щодо достатності пред’явлення в загальному порядку тільки посвідчення водія.

При постановлені рішення КАС ВС виходив зі змісту таких норм:
✔️Згідно зі ст.16 ЗУ "Про дорожній рух" водій зобов'язаний на вимогу поліцейського пред'являти для перевірки посвідчення водія та реєстраційний документ на транспортний засіб.
✔️Відповідно до п. 2.4 ПДР України водій повинен пред'явити для перевірки зазначені вище документи, за наявності на те законних підстав
✔️Пунктом 2 ч.1 ст. 32 ЗУ "Про Національну поліцію" визначено таку підставу, а саме право поліцейського вимагати пред'явлення документів, якщо існує достатньо підстав вважати, що особа вчинила або має намір вчинити правопорушення.

Повний текст рішення справи №686/11314/17 https://u.to/ieZXFg
Швидка аналітично-правова система для адвокатів та юристів ZakonOnline https://zakononline.com.ua
Телеграм канал «Судова Практика ZakonOnline» https://t.me/zakononline2019

#Адміністративний_процес #законодавство #судова_справа