flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Мін’юст позбавить приватних нотаріусів сірих доходів

21 лютого 2019, 12:04

Міністерство юстиції запропонувало черговий пакет антирейдерських законодавчих новацій. Йому дали амбітну загальну назву «#РейдерствоСтоп» і презентували бізнес-спільноті.


За словами чиновників, головним нововведенням є позбавлення комунальних підприємств права вчиняти реєстраційні дії. Адже 90% скарг припадає саме на дії реєстраторів. Крім того, передбачається, що державні підприємства зможуть проводити реєстраційні дії виключно на підставі документів з електронним підписом.

У випадку відчуження частки у товаристві запроваджується обов’язкове встановлення особи, яка підписує договір, за допомогою його нотаріального посвідчення або за наявності електронного підпису.

Разом з тим, у Міністерстві пообіцяли позбавити приватних нотаріусів «псевдоподатку» в 1%, «який десятиріччями стягували приватні нотаріуси з українського бізнесу і українських громадян, не маючи на це жодних підстав», наголосив міністр юстиції Павло Петренко. Паралельно буде встановлена соціальна пільга в розмірі 50% державного мита для незахищених верств населення.

Водночас уже з 1.01.2019 всі нові реєстратори будуть зобов’язані здати іспит для того, щоб отримати ключі від реєстру і мати можливість працювати в ньому. Якщо ж реєстратора за ті чи інші проступки відключать від реєстру, доведеться перездавати іспит.

Законопроект передбачає й спрощений режим

доступу до професії нотаріуса. Ним зможуть скористатися ті, хто відпрацює у віддалених районах не менше 3-х років за направленням Мін'юсту.

Наступним етапом обіцяють чергові зміни до процесуальних кодексів, які, за задумом чиновників, удосконалять процедуру оскарження.

 

За матеріалами газети "Закон і Бізнес"