flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проставлення апостилю на офіційних документах.

01 вересня 2020, 12:27

Стаття: Проставлення апостилю на офіційних документах.

Апости́ль (з фр. apostille) – спеціальний штамп апостиляції, що засвідчує дійсність підписів, статусу осіб, печаток; підтвердження підписів і печаток на офіційних документах апостилем робить ці документи чинними в усіх країнах-учасницях Гаазької конвенції.

Апостиль, окрім засвідчення дійсності підпису та компетенції особи, що підписала (видала) офіційний документ, також, в окремих випадках, засвідчує дійсність штампа або печатки, що скріплює документ. Апостиль може не використовуватися, якщо існують правові підстави, що скасовують або спрощують легалізацію документа виданого окремою державою.

Апостиль проставляється на вимогу особи, що підписала документ, або будь-якого пред'явника документа.

Апостиль проставляється:

  • На документах, які виходять від органів судової влади України.
  • На документах, які виходять від органів прокуратури України, органів юстиції.
  • На адміністративних документах.
  • На документах про освіту та вчені звання.
  • На документах, оформлених державними і приватними нотаріусами.
  • На офіційних свідоцтвах, виконаних на документах, підписаних особами у їх приватній якості, таких як офіційні свідоцтва про реєстрацію документа або факту, який існував на певну дату, та офіційних і нотаріальних засвідченнях підписів.

Постановою Кабінету Міністрів України від 18 січня 2003 року № 61 повноваження на проставлення апостилю надано:

  • Міністерству юстиції України — на документах, що видаються органами юстиції, судами та оформляються нотаріусами України;
  • Міністерству освіти і науки — на офіційних документах, виданих навчальними закладами, державними органами, підприємствами, організаціями, що стосуються сфери освіти і науки;
  • Міністерству закордонних справ України — на всіх інших видах документів.

Особа, яка підписала документ, або будь-який пред'явник документа.

Звернутися з проставлення апостилю на документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляються нотаріусами України можна двома шляхами:

  • особисто з заявою до територіальних органів Мін'юсту;
  • надіслати поштою до Мін’юсту або його територіальних органів (виключно з-за кордону та для проставлення апостилю на документах про державну реєстрацію актів цивільного стану).

Якщо ж у Вас залишилися якісь питання Ви можете звернутися до Кодимського бюро правової допомоги та отримати консультацію в телефонному режимі, а також надіслати ваші питання на електронну пошту.

Усні правові консультації та роз’яснення можна отримати за телефоном відділу Кодимського БПД: (04867)2-15-12; та за номером гарячої лінії 0-800-213-103; а також через довідково-інформаційну платформу WikiLegalAid (www.wiki.legalaid.gov.ua)

Письмові консультації - написавши на електронну пошту: kodymske@legalaid.od.ua