flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники громадськості мають право оскаржувати порушення законодавства у сфері довкілля — суддя ВП ВС

07 березня 2019, 10:21

Екологічні інтереси населення підлягають судовому захисту. Адже кожен має право на безпечне для життя та здоров’я довкілля й на відшкодування за порушення цього права.


Таку позицію висловив суддя Великої палати Верховного Суду Олександр Прокопенко під час міжнародного заходу, присвяченого ролі третьої гілки влади в забезпеченні верховенства права в питаннях захисту довкілля.

Як повідомляє прес-служба ВС, О.Прокопенко наголосив, що представники громадськості мають право оскаржувати порушення національного законодавства у сфері довкілля незалежно від того, чи належать такі порушення до гарантованих Орхуською конвенцією прав на інформацію й участь громадськості в прийнятті рішень. Ця міжнародна угода забезпечує доступ до правосуддя як на підставі власних положень, так і в порядку забезпечення дотримання національного природоохоронного законодавства.

Як приклад він навів справу про дельфінів. У ній ВП ВС дійшла висновку, що природоохоронна організація має право на представництво в суді екологічних інтересів суспільства й окремих його членів з метою захисту порушених екологічних прав людини та громадянина або задля усунення порушень вимог екологічного законодавства.

Звертаючись із позовом про усунення допущених порушень у використанні диких тварин, благодійна організація фактично

реалізує повноваження органів державної влади, які мають здійснювати такий контроль. Відповідно, цей спір має публічно-правовий характер, а отже, повинен вирішуватися в порядку адміністративного, а не господарського судочинства.

 

За матеріалами газети "Закон і Бізнес"