flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Телефонне платіжне шахрайство

30 червня 2023, 14:09
Телефонне платіжне шахрайство є одним з найпоширеніших видів шахрайства, яке може стати причиною втрати грошей та конфіденційних даних.
Шахраї можуть телефонувати від імені працівників банків, мобільних операторів державних установ, щоб ошукати громадян.
❗Телефонне шахрайство може приймати різні форми: від простих спроб виманити платіжні дані до складніших методів отримання конфіденційної інформації.
Приклад такого шахрайства: шахрай телефонує і представляється працівником служби безпеки банку, просить установити програму віддаленого доступу для посилення заходів безпеки. Якщо громадянин виконує вказівки, шахрай отримує віддалено доступ до його онлайн-банкінгу та від імені громадянина перераховує кошти на інший рахунок.
👆Сценаріїв телефонного шахрайства є безліч, тому, щоб не потрапити до пастки шахраїв завжди припиняйте розмову, якщо запитують тризначний номер на звороті картки (CVV/CVC код), паролі до інтернет-банкінгу, коди банків та мобільних операторів, пін-код до картки. Також можуть бути ситуації, коли шахраї переконують установити на телефон або ноутбук програму для віддаленого доступу (TeamViewer, AnyDesk, RMS, RDP, Radmin, Ammyy Admin, AeroAdmin), переконують зняти ліміти з картки або здійснити переказ коштів на свою користь .
✅Якщо телефонує працівник банку, скажіть, що Ви зараз перетелефонуєте самостійно на офіційний номер банку, зазначений на платіжній картці.
✅Якщо ви випадково повідомили шахраю реквізити картки, банківський код із смс, негайно заблокуйте картку чи змініть пароль до інтернет-банкінгу.
✅Якщо ви випадково повідомили шахраю пароль до інтернет-банкінгу, негайно заблокуйте картки, рахунки та доступ до інтернет-банкінгу, зателефонувавши до банку за номером, який зазначено на звороті картки.
✅Якщо ви постраждали від шахрайства, заповніть форму зворотного зв’язку на сайті кіберполіції: https://ticket.cyberpolice.gov.ua/.
Більше інформації про правила платіжної безпеки – на сайті #ШахрайГудбай: https://promo.bank.gov.ua/stopfraud/.
Можливо, це телефон та текст «телефонують 3 банку? просять встановити програму вддаленого доступу для посилення заходв безпеки? це шахрай намагаеться отримати доступ до вашого онлайн-банкингу нацональний банк украйни кібер.. потрапили до рук шахрая? o 800 505 170 телефонуйте на гарячу лню кберполцё» в стилі попарт
 
 
 
Усі реакції:
43