flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Серед найважливіших прав дітей є їх право на сімейне виховання, яке включає в себе також право на спілкування з іншими членами сім’ї, зокрема, дідусем та бабусею

31 січня 2023, 15:26
Родинні відносини – це непроста справа, і ситуації коли батьки забороняють бабусі та дідусеві спілкуватися з онуками також трапляються. Що ж робити у таких випадках аби зустрічі з нащадками стали реальністю?
У січні 2020 року до юристів Подільського бюро правової допомоги Подільський місцевий центр з надання БВПД звернулася пані Катерина зі своїм чоловіком Олександром, які у 2015 році втратили свою єдину дочку, а колишній зять ❌ не дозволяє їм бачитися з онуками.
💬👵🏻Найбільше горе для батьків – ховати власних дітей. У серпні 2015 року ми поховали свою дочку. Пережити біль та втрату ми змогли лише завдяки нашим онукам Анастасії та Дар’ї, оскільки дівчата, яким на той час виповнилося лише 5 та 6 років потребували чимало уваги. Тож у щоденній рутині догляду за ними проходив час, який і допоміг загоїти душевні рани та приглушити біль втрати», – розповіла юристам пані Катерина.
Так продовжувалось рік, а потім, забравши онучок, колишній зять переїхав до іншого будинку і майже одразу після переїзду одружився з іншою жінкою. Бабуся з дідусем думали, що і надалі зможуть безперешкодно спілкуватися з онуками, відвідувати їх, забирати до себе, однак їх мачуха була проти. Протягом 3️⃣ років питання намагалися вирішити мирно, просили дати можливість бачитися з онучками, але спільної мови так і не знайшли. Тож, для того щоб вибороти право спілкуватись з онуками пані Катерина та пан Олександр вирішили звернулися ⚖️ до суду.
Для надання допомоги в питанні усунення перешкод у здійсненні 👵🏻👴🏻бабусею та дідусем своїх прав щодо виховання онуків було призначено адвокатку, яка співпрацює з системою БПД Олену Кулікову.
Суд ухвалив 👩‍⚖️ рішення, яким визначив порядок участі у вихованні дідуся та бабусі відносно своїх онук. Однак відповідач, батько дітей, подав апеляційну скаргу на винесене рішення, яку суд залишив без задоволення.
Тепер, коли рішення 📃 набрало законної сили, пані Катерина та її чоловік Олександр зможуть бачитися з онуками, забирати їх до себе та разом їздити на відпочинок.
💬👩🏻Серед найважливіших прав дітей є їх право на сімейне виховання, яке включає в себе також право на спілкування з іншими членами сім’ї, зокрема, дідусем та бабусею. Перешкоджати у здійсненні цього права не можуть ні батьки, ні інші особи з якими проживають діти. Тому, якщо дідусь та бабуся бажають спілкуватися зі своїми внуками, а батьки чи інші особи, з якими проживає дитини категорично проти, дідусь та бабуся мають право звернутися з відповідним позовом до суду. А вже після розгляду справи, якщо рішення суду буде позитивним, будуть встановлені дні побачень дідуся та бабусі з внуками, також може бути визначено спільний відпочинок та святкування днів народжень чи інших свят», – коментує Олена Кулікова.
👉Посилання на рішення суду в Єдиному державному реєстрі судових рішень: https://reyestr.court.gov.ua/Review/107259985