flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як оформити заяву про приєднання до договору постачання газу?

17 лютого 2016, 14:31

счетчик посещений

Постачальник надсилає кожному споживачу заяву-приєднання до умов договору постачання природного газу побутовим споживачам (з персоніфікованими даними щодо споживача та його об'єкта) разом із супровідним листом.

На це вказує Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг у своєму роз'ясненні  (лист НКРЕКП від 16.02.2016 № 1332/16.3.2/7-16), повідомляє "ЗіБ" з посиланням на Комісію.

Комісія звертає увагу на прийняті нею 30.09.2015 Правила постачання природного газу (постанова НКРЕКП №2496) та Типовий договір постачання природного газу побутовим споживачам (постанова НКРЕКП № 2500).

Згідно з положеннями п. 4 розділу ІІІ Правил для забезпечення приєднання до умов договору постачання природного газу побутовим споживачам усіх діючих побутових споживачів, об'єкти яких знаходяться в межах закріпленої території постачальника із спеціальними обов'язками, останній надсилає кожному споживачу заяву-приєднання до умов договору постачання природного газу побутовим споживачам (з персоніфікованими даними щодо споживача та його об'єкта) разом із супровідним листом за формами, встановленими додатками 1 та 2 до Типового договору постачання природного газу.

Заява-приєднання є письмовою заявою-приєднанням до умов договору і складається побутовим споживачем відповідно до вимог договору. Заява-приєднання містить персоніфіковані дані щодо споживача та є невід'ємною частиною договору.

Розрахунки споживача за договором здійснюються за рахунками, які виписуються постачальником, та/або квитанціями абонентської книжки постачальника. Спосіб оплати визначається побутовим споживачем в заяві-приєднанні. При цьому побутовий споживач не обмежується у праві здійснювати оплату за цим договором через банківську платіжну систему, шляхом он-лайн переказу, поштового переказу, внесення готівки через касу постачальника та в інший не заборонений законодавством спосіб.

НКРЕКП звертає увагу газопостачальних підприємств, що порушення вищезазначених вимог законодавства можуть бути підставами для застосування Комісією до ліцензіатів штрафних санкцій, передбачених положеннями статті 59 Закону про ринок природного газу, зокрема, у вигляді накладення штрафу у сумі до 850 тис. гривень.